2Pac treedt weer op dankzij hologramtechnologie

Elvis is niet dood, dat weet iedereen. De persoon Elvis Presley stierf in 1977 (al zijn er veel fans die daar aan twijfelen) maar de persona Elvis is springlevend. Zijn muziek brengt niet alleen nog steeds geld op, hij maakt ook ‘nieuwe’ muziek zoals de bekende samenwerking met Junkie XL in ‘A Little Less Conversation’. Daarnaast zijn er vele Elvis-imitatoren actief. Elvis leeft – kortom – voort in populaire cultuur. De in 1996 vermoorde rapper Tupac Shakur overkwam een zelfde lot. Ook hij wordt nog vaak levend gespot en ook hij verdient flink postuum. Zondag trad hij zelfs op. Als hologram zong hij samen met levende rappers drie nummers op het festival Coachella in Californië.

Hologramtechnologie bestaat sinds de jaren ’40 maar is vooral bekend geworden door science fiction. Bekende voorbeelden van gebruik van de technologie is de Emperor uit Star Wars die meestal als hologram te zien is. Uit science fiction kennen we ook karakters die alleen als hologram bestaan en dus geen ware tegenhanger hebben, zoals de Emergency Medical Hologram doctor uit Star Trek: Voyager en  Arnold Rimmer uit Red Dwarf. Hoe realistischer hologrammen worden, hoe meer geld ermee kan worden verdiend. Waarom immers zelf op komen draven als je ook je hologram kan sturen? In de film S1m0ne uit 2002 staat dit idee centraal: hoe handig zou het zijn als duurbetaalde en lastige acteurs vervangen kunnen worden door computersimilaties?

Vooralsnog is hologramtechnologie erg kostbaar. Het optreden van Tupac kostte naar schatting tussen de $100.000 en $400.000. Er is echter ook veel geld mee te verdienen. Voormalig zakenpartner en initiatiefnemer van het project Dr. Dre gaat de hort op met Tupac, zo zegt MTV. Tupac rapte in ‘Only Fear Of Death’: “My only fear of death is comin back, reincarnated”. Reïncarnatie hoeft hij niet te vrezen, Tupac blijft – voorlopig – eeuwig leven.

Lees ook dit opiniestuk op Billboard.com. 

Deze gastbijdrage verscheen eerder op DiepOnderzoek.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: